Sprekers

 

Tot de sprekers van het congres tijdens de Architectuurweek behoren: Louise Kielgast (DK); Steven Fleming (AUS); Henk Hartzema (Studio Hartzema); en Joost de Kruijff (Breda University).

Foto Gehl People

Foto Gehl People

Louise Kielgast (DK)
Gehl Architects

Louise Vogel Kielgast wordt gedreven door een sterke wens om nijpende sociale kwesties in de maatschappij te adresseren met een 'people first approach' in stedelijke ontwikkeling. Niet voor niets is de slogan van GEHL architects: 'Making Cities for People'.

Als associate bij het vermaarde GEHL, is ze een strategisch denker en een bovenal een specialist op het gebied van co-creatie, die op internationaal niveau samenwerkt met grote bedrijven, universiteiten en ontwikkelaars. Daarnaast is ze o.a. actief in de denktank Nordic City Network.

Louise is een begenadigd spreker die het DNA en de methodiek van GEHL perfect kan vertolken. Op de congresdag van de Architectuurweek, op 19 april 2018 geeft ze haar keynote-speech.

Foto Arjen Veldt

Foto Arjen Veldt

JaapJan Berg
Moderator

JaapJan Berg (Delft, 1965) is onafhankelijk publicist, moderator en onderzoeker op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening. 
Zijn werkzaamheden komen samen in Bergplaats.

Op 19 april is hij tijdens de congresdag de presentator en moderator die op de pedalen zal gaan staan als dat kan (of op de rem trapt als dat nodig is).

Foto CycleSpace

Foto CycleSpace

Steven Fleming (AUS)
CycleSpace / Velotopia

Dr. Steven Fleming is directeur van het nieuwe bureau Hoi! Arkitektur in Oslo en is dé autoriteit op het gebied van fietsarchitectuur wereldwijd. In zijn publicaties, CycleSpace ('12) en Velotopia ('17) schetst hij de fietsstad zoals die zou moeten zijn, en inspireert zijn lezers en toehoorders met prachtige voorbeelden, verhalen en vooral: ontwerpen.

Fleming doceerde als universitair professor al ruim 20 jaar architectuur en stedenbouwkundige theorieën, voordat hij zijn eigen theorie bedacht, met daarin centraal: fietsen. Fietsen werden (en worden) namelijk niet goed gebruikt, vindt hij. Ze worden behandeld als paarden, in plaats van ze te gebruiken als de multifunctionele tools die het eigenlijk zijn, zowel buiten als binnenin gebouwen. Als architecten zich de afgelopen honderd jaar niet zo hadden blind gestaard op snelle machines, dan leidden we nu allemaal een gemakkelijker en gezonder leven. Maar het is nog niet te laat!

Foto Joost de Kruiff

Foto Joost de Kruiff

Joost de Kruijff (NL)
Breda University / Cycleprint

Joost de Kruijff is als onderzoeksinnovator op het gebied van Mobiliteit en Ruimte verbonden aan de ondernemende onderwijsinstelling NHTV in Breda. Momenteel voert hij een promotieonderzoek uit aan de universiteit Utrecht naar de (elektrische) fietsbeleving in de ruimtelijke omgeving. 

Hij stond aan de basis van de ontwikkeling van Cycleprint en CycleSpex. (VR fietssimulator): innovatieve beleidsinstrumenten die inmiddels internationale erkenning en toepassing hebben gekregen, als winnaar van de European Transport Innovation Challenge 2017 en een finale plaats in de World Smart City Awards 2017. 

Foto Paul de Graaff Photography

Foto Paul de Graaff Photography

Henk Hartzema (NL)
Studio Hartzema

Henk Hartzema is met zijn bureau Studio Hartzema al jaren toonaangevend op het gebied van ruimtelijk ontwerp in Nederland en daarbuiten. 

In 2005 richt hij Studio Hartzema op waarmee hij, naar eigen zeggen, ontwerpen maakt voor de stad, de gebouwen en de ruimte tussen de gebouwen. 'Ruimte maken, ruimte laten', noemt Henk dat. Die continue zoektocht naar ruimtelijke kwaliteit zet hij sinds een aantal jaar ook voort in Leiden.

Vanuit zijn functie als stedenbouwkundig supervisor van het internationaal vooruitstrevende Leiden BioScience Park heeft hij een unieke kijk op de mobiliteit in de Leidse regio. De fiets speelt daarin wat hem betreft de hoofdrol. Lees zijn Curator Statement

Foto studioSK

Foto studioSK

Paul van der Ree (NL)
studioSK

Architect Paul van der Ree (studioSK) weet hoe je met high-end fietsen-stallingen kunt voorkomen dat de publieke ruimte verandert in een zee van fietsen. Het moeten boven- of ondergrondse ontvangst-ruimten zijn die niet alleen functioneel, maar ook prachtig ontworpen zijn.

"Bij het ontwikkelen van een fiets vriendelijke stad met een dicht infrastructuur netwerk, worden fietshubs focus-punten. Zij zijn de start en finish in de dagelijkse reis of populaire stops halverwege. Terwijl de hoeveelheid fietsen en de snelheid meer dan ooit tevoren groeit, moeten deze locaties waar de fiets tot stilstand komt het tempo van de ontwikkelingen bijhouden."