Steven Fleming (Velotopia) en Louise Vogel (GEHL) naar Nederland voor Architectuurweek

Architectuurweek 2018 legt focus op fietsen


Van 19 tot en met 25 april 2018 vindt de tweede editie van de Architectuurweek plaats, die dit jaar als titel Fietsmetropool heeft gekregen. Tijdens de congresdag op donderdag 19 april staat de vraag Hoe ontwerp je een stad voor fietsers? centraal. Om antwoord te geven op die vraag nodigde organisator RAP Leiden Louise Vogel Kielgast van GEHL Architects en Steven Fleming, curator van de Bicycle Architecture Biënnale, uit naar Leiden te komen om een lezing te geven. De locatie van het congres is bijzonder, want je kunt er – geheel in lijn met het thema – alleen met de fiets komen. Verkoop van de congrestickets start maandag 19 februari.

Louise Vogel Kielgast wordt gedreven door een sterke wens om nijpende sociale kwesties in de maatschappij te adresseren met een 'people first approach' in stedelijke ontwikkeling. Niet voor niets is de slogan van GEHL architects: 'Making Cities for People'. Als associate bij het Deense bureau, is ze een strategisch denker en bovenal een specialist op het gebied van co-creatie, die op internationaal niveau samenwerkt met grote bedrijven, universiteiten en ontwikkelaars. Dr. Steven Fleming behoeft als dé autoriteit op het gebied van fietsarchitectuur wereldwijd nauwelijks introductie. In zijn publicaties, CycleSpace ('12) en Velotopia ('17) schetst hij de fietsstad zoals die zou moeten zijn, en inspireert zijn lezers en toehoorders met prachtige voorbeelden, verhalen en vooral: ontwerpen.

Fietsmetropool?

Wat is een Fietsmetropool? En bestaat zoiets eigenlijk wel? Stedenbouwkundige Henk Hartzema, (Studio Hartzema) omschrijft het als volgt in zijn curator statement: “De Leidse regio, dat zijn bij elkaar 400.000 inwoners, waarmee het de vierde grootste stad van Nederland is. Binnen een straal van 7,5 km kriskrassen zij elke dag door het gevarieerde landschap: van polder naar school, van huis naar supermarkt of sportclub; van strand naar theater. Stel dat fietspaden breder worden dan rijbanen om ruimte te bieden aan alle soorten fietsers. Dat afstanden verkleinen omdat fietsers twee keer zo snel gaan. Dat er een groene golf wordt in gesteld voor tweewielers. Dat je met de fiets zo de trein in kunt rijden. Dat de straten straks leeg zullen zijn omdat geparkeerde auto's zelfrijdend zijn opgeborgen. Dat fietsstraten de norm worden en auto’s zoals we die nu kennen straks te gast zijn in de stad. Dat is de Fietsmetropool waar we naar op weg zijn.” Lees hier het hele verhaal.

 Wat is er nog meer te doen tijdens de week?
Het programma van de Architectuurweek vindt plaats op verschillende locaties in de Leidse regio en bestaat naast het congres voor professionals uit allerlei gratis activiteiten voor jong en oud, zoals de internationale expositie ‘Bicycle Architecture Biënnale’ waar je alleen met de fiets naartoe kunt, een Flinke Fietstocht en een filmontbijt in het Leidse Kijkhuis. Het volledige programma is hier te vinden.

 

--

Noot voor de redactie

Link naar beeldmateriaal: https://drive.google.com/drive/folders/1bm8z7xcx2yVqWBnczqnOIYTaHcnFVflT?usp=sharing

Contact: dhr. Michiel van Poelgeest (directeur Architectuurweek)
michiel@rapleiden.nl tel. +31(0)624946531