Welkom in de Fietsmetropool

Het congres 

Congres over hoe je een stad ontwerpt voor fietsers (en waarom de Leidse regio dé Fietsmetropool is). Meer

 

De deelnemers verzamelen zich op 19 april in De Tuin van de Smid, een unieke locatie op de grens tussen stad en polder.

Het programma bestaat uit inspirerende lezingen, een luxe biologische lunch en een afsluitende netwerk-borrel 

 
TVDS.001.jpeg

Programma 19 april

09.30 Walk-in
10.00 Welkomstwoord door Henk Hartzema
10.10 Keynote lezing door Louise Kielgast (DK)
11.00 Q&A met Louise Kielgast en moderator JaapJan Berg
11.15 Lezing door dr. Steven Fleming (AUS)
"The Randstad: a one-off or a prototype?"
12.00 Q&A met dr. Steven Fleming en moderator JaapJan Berg

12.15 Walking Lunch & bezoek expositie
13.30 Officiële opening BAB door Wethouder Paul Dirkse (Gem. Leiden)
13.45 Joost de Kruijff over o.a. 'fietsbeleving' en 'Cycleprint'
14.00 Paul van der Ree - 'Bike Hotels: good start and a pleasant stay'
14.15 Dillema's uit de Fietsmetropool - Expertpanel discussie met:
Louise Kielgast, Steven Fleming, Wim Bot (Fietserbond), Peter Krouwel (Streetlife), de Gemeente Leiden en moderator JaapJan Berg.
15.45 Borrel

Toegang tot het congres op 19 april 2018.

 

Student

€39 — Congres
(incl. lunch)

Regulier

€89 — Congres
(incl. lunch)

 
AW-ZONDER-oranje.png

Sprekers

 

Tot de sprekers van het congres tijdens de Architectuurweek behoren: Louise Kielgast (DK); Steven Fleming (AUS); Henk Hartzema (Studio Hartzema); en Joost de Kruijff (Breda University).

Foto Gehl People

Foto Gehl People

Louise Kielgast (DK)
Gehl Architects

Louise Vogel Kielgast wordt gedreven door een sterke wens om nijpende sociale kwesties in de maatschappij te adresseren met een 'people first approach' in stedelijke ontwikkeling. Niet voor niets is de slogan van GEHL architects: 'Making Cities for People'.

Als associate bij het vermaarde GEHL, is ze een strategisch denker en een bovenal een specialist op het gebied van co-creatie, die op internationaal niveau samenwerkt met grote bedrijven, universiteiten en ontwikkelaars. Daarnaast is ze o.a. actief in de denktank Nordic City Network.

Louise is een begenadigd spreker die het DNA en de methodiek van GEHL perfect kan vertolken. Op de congresdag van de Architectuurweek, op 19 april 2018 geeft ze haar keynote-speech.

Foto Arjen Veldt

Foto Arjen Veldt

JaapJan Berg
Moderator

JaapJan Berg (Delft, 1965) is onafhankelijk publicist, moderator en onderzoeker op het gebied van architectuur en ruimtelijke ordening. 
Zijn werkzaamheden komen samen in Bergplaats.

Op 19 april is hij tijdens de congresdag de presentator en moderator die op de pedalen zal gaan staan als dat kan (of op de rem trapt als dat nodig is).

Foto CycleSpace

Foto CycleSpace

Steven Fleming (AUS)
CycleSpace / Velotopia

Dr. Steven Fleming is directeur van het nieuwe bureau Hoi! Arkitektur in Oslo en is dé autoriteit op het gebied van fietsarchitectuur wereldwijd. In zijn publicaties, CycleSpace ('12) en Velotopia ('17) schetst hij de fietsstad zoals die zou moeten zijn, en inspireert zijn lezers en toehoorders met prachtige voorbeelden, verhalen en vooral: ontwerpen.

Fleming doceerde als universitair professor al ruim 20 jaar architectuur en stedenbouwkundige theorieën, voordat hij zijn eigen theorie bedacht, met daarin centraal: fietsen. Fietsen werden (en worden) namelijk niet goed gebruikt, vindt hij. Ze worden behandeld als paarden, in plaats van ze te gebruiken als de multifunctionele tools die het eigenlijk zijn, zowel buiten als binnenin gebouwen. Als architecten zich de afgelopen honderd jaar niet zo hadden blind gestaard op snelle machines, dan leidden we nu allemaal een gemakkelijker en gezonder leven. Maar het is nog niet te laat!

Foto Joost de Kruiff

Foto Joost de Kruiff

Joost de Kruijff (NL)
Breda University / Cycleprint

Joost de Kruijff is als onderzoeksinnovator op het gebied van Mobiliteit en Ruimte verbonden aan de ondernemende onderwijsinstelling NHTV in Breda. Momenteel voert hij een promotieonderzoek uit aan de universiteit Utrecht naar de (elektrische) fietsbeleving in de ruimtelijke omgeving. 

Hij stond aan de basis van de ontwikkeling van Cycleprint en CycleSpex. (VR fietssimulator): innovatieve beleidsinstrumenten die inmiddels internationale erkenning en toepassing hebben gekregen, als winnaar van de European Transport Innovation Challenge 2017 en een finale plaats in de World Smart City Awards 2017. 

Foto Paul de Graaff Photography

Foto Paul de Graaff Photography

Henk Hartzema (NL)
Studio Hartzema

Henk Hartzema is met zijn bureau Studio Hartzema al jaren toonaangevend op het gebied van ruimtelijk ontwerp in Nederland en daarbuiten. 

In 2005 richt hij Studio Hartzema op waarmee hij, naar eigen zeggen, ontwerpen maakt voor de stad, de gebouwen en de ruimte tussen de gebouwen. 'Ruimte maken, ruimte laten', noemt Henk dat. Die continue zoektocht naar ruimtelijke kwaliteit zet hij sinds een aantal jaar ook voort in Leiden.

Vanuit zijn functie als stedenbouwkundig supervisor van het internationaal vooruitstrevende Leiden BioScience Park heeft hij een unieke kijk op de mobiliteit in de Leidse regio. De fiets speelt daarin wat hem betreft de hoofdrol. Lees zijn Curator Statement

Foto studioSK

Foto studioSK

Paul van der Ree (NL)
studioSK

Architect Paul van der Ree (studioSK) weet hoe je met high-end fietsen-stallingen kunt voorkomen dat de publieke ruimte verandert in een zee van fietsen. Het moeten boven- of ondergrondse ontvangst-ruimten zijn die niet alleen functioneel, maar ook prachtig ontworpen zijn.

"Bij het ontwikkelen van een fiets vriendelijke stad met een dicht infrastructuur netwerk, worden fietshubs focus-punten. Zij zijn de start en finish in de dagelijkse reis of populaire stops halverwege. Terwijl de hoeveelheid fietsen en de snelheid meer dan ooit tevoren groeit, moeten deze locaties waar de fiets tot stilstand komt het tempo van de ontwikkelingen bijhouden."

Fietsmetropool?

Henk Hartzema, 3 januari 2018

Wegen en verbindingen houden een stad bij elkaar. Zoals we een schilderij bekijken door er voor te gaan staan en een sculptuur zien door het van alle kanten te bekijken, zo beleven we een stad door er doorheen te bewegen. Indrukken en beelden rijgen zich aaneen tot het verhaal van de stad. De wegen vormen een spiegel van de samenleving.

Op deze manier toont Parijs een hiërarchische maatschappij. De boulevards maken een sterk onderscheid tussen de kerken, paleizen en monumenten en de gebouwen die daaraan dienstbaar zijn, zoals soldaten aan hun overste. Zo maakt het labyrint van stegen, grachten en pleinen Venetië tot een hechte stad. Zo is New York libertijns en open, door de rechte straten zonder einde. En zo is Los Angeles voor een Europeaan een moeilijk te bevatten autostad waar bewegen gaat bóven verblijven.

Hoe zou een fietsmetropool eruit zien? Een naïeve wereld volgens Bert Haanstra? Is het een toonbeeld van spruitjeslucht en preutse praktijken, gewend als we zijn aan geluid en uitlaatgassen?

 

Stel dat de fietser geen achteruitgang maar futurisme verbeeldt. Dat fietspaden breder worden dan rijbanen om ruimte te bieden aan alle soorten fietsers. Dat afstanden verkleinen omdat fietsers twee keer zo snel gaan. Dat er een groene golf wordt in gesteld voor tweewielers. Dat je met de fiets zo de trein in kunt rijden. Dat de straten straks leeg zullen zijn omdat geparkeerde auto's zelfrijdend zijn opgeborgen. Dat fietsstraten de norm worden en auto’s zoals we die nu kennen straks te gast zijn in de stad.

Het is een kwestie van tijd. 

De Architectuurweek 2018 ziet de Leidse regio voor zich als de eerste fietsmetropool ter wereld. 400.000 inwoners die binnen een straal van 7,5 km door het gevarieerde landschap kriskrassen: van school naar huis; van supermarkt naar sportclub; van strand naar theater. Wat zou het een machtig perspectief zijn als dit netwerk wordt gevoed door fietsers in plaats van auto's. Een fietsmetropool, die een ieder de vrijheid biedt om te gaan waar hij of zij wil.

De Architectuurweek wil iedereen warm maken voor dit denkbeeld. Het beeld van de fiets die alles bij elkaar houdt. We bespreken de tendensen die spelen op het gebied van de veranderende mobiliteit en de fiets. We onderzoeken de kansen en knelpunten in deze regio. En natuurlijk wordt onze mooie regio verkend. Op de fiets. Want we zijn tenslotte in de fietsmetropool.

AW FF nieuw.001.jpeg

Hoe je er komt.

Dit is het enige congres over architectuur, stedebouw en mobiliteit waar je al deelneemt aan het programma, nog voor het begonnen is. Want - oh ja - je kunt er niet met de auto parkeren.

Congreslocatie 19 april:
Tuin van de Smid, Leiden.

Tuin van de Smid

Met de fiets

Fiets erheen. 🚲

Met de trein

Pak een OV fiets of loop anders naar Swapfiets (2 min. lopen). Op vertoon van je congresticket leen je daar gratis een fiets. Let op, je moet je hiervoor wel van tevoren aanmelden. Vanaf Station Leiden Lammeschans is het ook goed te lopen (5 min.) 🚲

Met de auto

Parkeer op het Haagweg parkeerterrein in Leiden en loop naar EasyFiets, dit bevindt zich óp het parkeerterrein. Op vertoon van je congresticket leen je daar gratis een fiets. Let op, je moet je hiervoor wel van tevoren aanmelden. 🚲