Back to All Events

Fietsmetropool verwelkomt: Bicycle Architecture Biënnale 2018


De eerste internationale 'Bicycle Architecture Biennale' (BAB) ter wereld - een tentoonstelling van opvallende en vooruitstrevende fietsarchitectuur oplossingen - komt naar Leiden! Tijdens en als onderdeel van de Architectuurweek: Fietsmetropool opent deze unieke expositie zijn deuren, van 19 t/m 25 april in De Tuin van de Smid.

Openingstijden / Opening hours

donderdag 19 april: alleen geopend voor congresbezoekers
vrijdag 20 april: 10.00 - 13.00
zaterdag 21 april 10.00 - 14.00
zondag 22 april 10.00 - 17.00
maandag 23 april 10.00 - 17.00
dinsdag 24 april 10.00 -17.00
woensdag 25 april 10.00 - 17.00

Over deze expositie

Architect en academicus Dr. Steven Fleming heeft deze expositie gecureerd en is auteur van de boeken: Cycle Space en Velotopia (uitgeverij NAI010)

"De laatste jaren is de houding van architecten ten opzichte van fietsen enorm veranderd. In het verleden was de fiets totaal onbelangrijk in de ogen van architecten en faciliteiten voor de fiets moesten altijd zo goedkoop mogelijk worden gebouwd. Deze expositie is een ode aan de huidige architect die de fiets een belangrijke plek geeft in zijn of haar ontwerp. Als de gebouwde omgeving groeit met een grotere rol voor de fiets (waarvan we nu weten dat het de gezondste en snelste manier is om verbindingen te maken in de stad), zullen de behoeftes van fietsers een grotere rol krijgen in de stedelijke ontwikkeling."  (Dr. Steven Fleming)

De Bicycle Architecture Biennale viert de cutting edge en high profile bouwontwerpen die het faciliteren van fietsen, fietsopslag en veiligheid over de hele wereld vergemakkelijken. De expositie laat zien hoe fietsen het stadsleven kan verbeteren door bij te dragen aan een gezondere levensstijl en een schonere omgeving en hoe designoplossingen fietsgebruik kunnen stimuleren.

Internationale ontwerpers

De biënnale presenteert het werk van internationale ontwerpers vanuit alle hoeken van de wereld. Tot de geselecteerde ontwerpen behoren het appartementencomplex West Village Basis Yard in Chengdu van 'Jiakun Architects', waar fietsers vanaf de tiende verdieping helemaal naar beneden kunnen rijden, SkyCycle, een controversieel en grotendeels onbegrepen plan van 'Foster + Partners' om nieuwe gebouwen voor fietsers in het luchtruim boven de treinlijnen van Londen te bouwen en Chongming Bicycle Park: een spiraalvormig design voor een fietsmuseum van 'JDS Architects'.

Lee Feldman, mede-oprichter van BYCS: "Amsterdam heeft ons geleerd dat we steden beter kunnen maken door de fiets in te zetten. Het ondersteunt een verandering in ons denken, wat veel aspecten van ons leven verbetert: van lichamelijke en geestelijke gezondheid tot een schonere lucht en gezinsvriendelijke buurten. De fiets is een middel waarmee we ons leven letterlijk kunnen transformeren. Architecten, stedelijke planners, ontwerpers, futuristen, ontregelaars en zoveel anderen hebben allemaal goede ideeën over hoe de gebouwde omgeving invloed heeft op het stimuleren van fietsen in de stad. Door dat te vieren en te laten zien hopen we te inspireren en de ontwikkeling van ideeën voor de toekomst te stimuleren.”

Over BYCS

BYCS is een Amsterdams collectief met een internationaal netwerk van architecten, urban designers, technologen en entrepreneurs. Hun missie: ervoor zorgen dat de fiets wereldwijd het belangrijkste transportmiddel wordt. Door samenwerkingen te initiëren met denkers en doeners willen ze ervoor zorgen dat in 2030 maar liefst 50% van alle stedentrips gemaakt worden met de fiets om zo leukere, leefbaardere en gezondere steden te creëren. 

Later Event: April 19
Fietsmetropool: het congres